Bakkeljauw met snijbonen en rijst met komkommer en rode ui in ’t zuur
Dit recept is voor drie personen.
Bron: Laura Ponticorvo; SURINAAMSE BAKKELJAUW MET SNIJBONEN! KOOKVLOG #5 I RYAN & LAURA PONTICORVO!
http://www.francescakookt.nl/zuur-van-komkommer-en-rode-ui/
http://surinaams-eten.blogspot.nl/2010/02/zuur-van-rode-ui-en-komkommer.html
Ingrediënten
– 400 gram bakeljauw-filet
– 400 gram snijboontjes
– 1 grote ui
– 1 knoflook teentje
– 2 el zonnebloem olie
– 4 theelepels tomaten puree
– 3 el olie om snijbonen in te wokken
– 1 blokje bouillon (Tom Yum (pittig/zuur))
– rijst
Bereiding
Bakkeljauw plukken
– 1 liter kokend water erop gieten en een kwartiertje laten wellen; afgieten en herhalen; daarna uitlekken
– snijbonen snijden
– ui en knoflook snijden
– in de hete olie ui en knoflook bakken, tomatenpuree toevoegen
– bakkeljauw toevoeten, mengen, peper toevoegen
– snijbonen kort wokken met maggieblokje
– alles mengen en even doorbakken
– ondertussen witte rijst bereiden
Ingrediënten
2 dl water
– snufje zout
– schepje suiker
– 2,5 dl (biologische) azijn
– 1/2 komkommer
– 1 rode ui (groot)
– stukje gemberwortel
– 8 pimentbolletjes
– 2 kruidnagels
Bereiding
– Breng het water aan de kook met het suiker en zout.
– Zodra de suiker helemaal is opgenomen, zet je het vuur uit.
– Schenk de azijn erbij, roer door en laat afkoelen.
– Snijd de komkommer in halve maan stukjes en de rode ui in grove kwart ringen.
– Neem een bak en meng daarin de komkommer, rode ui, het azijnmengsel, de pimentbolletjes en de kruidnagels.
– De komkommer en ui moeten helemaal onder het vocht staan.
minstens een paar uur laten trekken; misschien beter de dag ervoor maken. heb het zelf ook wel langer bewaard in de koelkast